2025 | 24 en 25 mei





LL1 > Kleine Zilverreiger > Verdronken Zwarte Polder | NL

Vogels sparen geen moeite om hun vederkleed in topconditie te houden. Dit is ook nodig om zich te beschermen tegen weer en wind. Een lange snavel is dan heel handig om aan alle plekjes te komen…

LL2 > Gewone Zeehond > Verdronken Zwarte Polder | NL

Als het kriebelt moet je krabben! Dat geldt zeker ook voor zeehondjes die in het begin van de lente gemakkelijker te vinden zijn op het strand. Zo komen ze sneller van die jeukende wintervacht af. En dat het deugd doet! Dat merk je als ze zich krullen als een banaan, want dan zijn ze helemaal chill…

LL6 > Drieteenstrandloper > Verdronken Zwarte Polder | NL

Deze schattige pluizenbollekes zie je tijdens de wintermaanden vaak in groepjes op het strand langs de waterlijn. Ze rennen onvermoeibaar heen en weer en ontwijken behendig de golven. Ze missen een achterteen, maar daar hebben ze helemaal geen last van…

GG4 > Fuut > Bourgoyen-Ossemeersen | BE

Ook de Fuutjes zijn uitstekende jagers, maar wel met een totaal andere strategie. Ze zijn onder water heel behendig en vangen zo al duikend visjes op.

GG5 > Ijsvogel > Bourgoyen-Ossemeersen | BE

Heb je wel al eens een metallic blauwe flits over het water zien zoeven, voorafgegaan door een scherpe, luide roep? Dat zal de Ijsvogel geweest zijn, één van onze mooiste inheemse vogeltjes. De vrouwtjes kan je herkennen aan de rode ondersnavel, alsof ze een beetje lipstick aan heeft om nog méér te kunnen schitteren.

CR6 > Brown-throated Three-toed Sloth > Drake Bay – La Osa | Costa Rica

Deze drievingerige luiaard voedt zich uitsluitend met bladeren, een niet zo voedzaam dieet. Vandaar dat hij, zoals de Koala, zo spaarzaam omgaat met energie. Eenmaal in de week onderneemt hij een lastige afdaling, helemaal naar beneden tot op de bodem van het bos om daar zijn kakje te droppen. Op de grond is hij bijzonder kwetsbaar voor roofdieren zoals de jaguar, dus dat is best een gevaarlijke onderneming. In de pels van onze luiaard leeft een unieke mot, die enkel daar voorkomt. Best vervelend die kriebelbeestjes op je vel zou je denken? Niets is minder waar, want door hun innig samenlevingscontract hebben beide soorten een biologisch voordeel. De mot legt haar eitjes in het kakje, zodat de larven voldoende voedsel hebben als ze uitkomen. Eenmaal groot keren ze terug naar de ruige vacht van de luiaard om daar een liefdesnestje te bouwen. Door de aanwezigheid van de motten zijn de dikke haren dé perfecte voedingsbodem voor algen. En het zijn net die algen die op hun beurt extra voedingsstoffen leveren aan onze schattige luiaard. Zo is de cirkel helemaal rond. Kijk eens goed in de pels, misschien spot je wel een motje…

CR9 > Chica > Osa Conservation | Costa Rica

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Costa Rica was ik ook de huisfotograaf. Er werd regelmatig een evenement georganiseerd om de lokale bevolking bewust te maken van de onschatbare waarde van hún natuur. Groot en klein deden mee en hét hoogtepunt van de dag was altijd een optreden van de kleintjes. Tijdens een toneeltje bloeide het verlegen meisje op de foto helemaal open. Prachtig om te zien hoe ze zich ontpopte tot een uitbundig dansprinsesje. En trots dat de mama was…

AZ2 > Waterlelie > Gin Oya | Sri Lanka

In het Oosten word je snel betoverd door de bijzondere geuren en kleuren. Heb je weleens een waterlelie van dichtbij bekeken?

AZ6 > Portret > Campuhan Ubud | Bali

Soms heb je zo van die ontmoetingen die een blijvende, diepe indruk achterlaten. Wel, 9 jaar geleden op een vroege ochtend, kruisten onze paden ergens in de rijstvelden rond Campuhan, Ubud. Een man was kniediep in de modder aan het ploeteren, terwijl ik op zoek was naar de lokale ijsvogel. Met mijn grote telelens voelde ik mij wel een beetje gegeneerd. De vriendelijke man vond mijn verschijning best grappig en ik mocht een foto maken.

Deze zomer was ik terug in de buurt, de rijstvelden zijn er zo adembenemend mooi in het gouden ochtendlicht. Al snel vond ik de Javan Kingfisher op het dak van een hutje: Rijstman zijn hutje! We konden enkel met gebarentaal communiceren, maar we begrepen elkaar. Ik toonde hem de foto van vele jaren terug. De brave man stond er op dat ik nog eens een foto van hem zou maken. Deze keer een portret, trots mét rijsthoed èn sigaretje. De volgende dag toonde ik hem de foto en de man was duidelijk ontroerd. We beloofden elkaar om over een paar jaar onze paden weer te laten kruisen. Het ga je goed Rijstman…



ZE2 > Salinas > Algarve | Portugal

Door het aanhoudende ritme van eb en vloed worden deze oude zoutpannen beetje bij beetje teruggenomen door de natuur…

ZE3 > Laguna > Jandía | Fuerteventura

Een koppeltje waadt in het turquoise water van een lagune…

ZE8 > Salinas > Algarve | Portugal

Miljarden algen geven deze uitdrogende zoutpan een knalrode kleur. Deze algen worden opgepeuzeld door kleine kreeftjes, die op hun beurt gesmaakt worden door Flamingo’s. Het is de kleurstof in de algen die uiteindelijk voor de heerlijk roze pluimpjes van deze prachtige vogel zorgen.


ZE9 > Salinas > Algarve | Portugal

Vanuit vogelperspectief ziet het landschap er soms helemaal anders uit. Zo ontdek je met een drone verrassende vormen en structuren, zoals dit oestervormig eilandje in een zoutpan. Spot je ook de 2 vogels in het beeld?

BR1 > Hooded Capuchin > Pouso Alegre Lodge – Pantanal | Brasil

Capuchijnaapjes worden beschouwd als de meest intelligente primaten van de Nieuwe Wereld. Ze leven in hechte familiegroepen met een strikte sociale hiërarchie. Maar als ze een fruitboom met rijpe vruchten ontdekken, dan is het ieder voor zich! Deze kleine sloeber plukte er een handvol zoete snoepjes uit. Aan zijn ‘onschuldige’ blik te zien was mama ergens in de buurt…

BR6 > Hyacinth Macaw > Aymara Lodge – Pantanal | Brasil

Zie hier de grootste ara ter wereld! Deze imposante Hyacintara meet wel 1 meter van kop tot staart. Helaas doet deze soort het door degradatie van zijn leefgebied en illegale vangst helemaal niet goed. De Pantanal is een van de weinige gebieden waar je hem nog in het wild kan bewonderen, maar ook hier staat het ecosysteem onder zware druk.



BR7 > Gray-necked Wood-Rail > Rio Sararé – Mato Grosso | Brasil

Deze schuwe ral liet zich voor één keer, vanuit een bootje fotograferen. Zoals bij andere dieren voelen ze zich zo minder snel bedreigd zodat je ze dichter kunt benaderen…

BR9 > Jaguar > rio São Lourenço – Pantanal | Brasil

Moeder en zoon tezamen op jacht aan de oevers van de Rio São Lourenço in het hart van de Pantanal. Alle Jaguarfoto’s van deze expo werden vanaf een veilige afstand vanuit een bootje genomen…

AF2 > African Lion > Thanda – KwaZulu-Natal | South Africa

Wist je dat de koning van de savanne zo’n 20 uur per dag slaapt? Overdag houden leeuwen een uitgebreide siësta om de batterijen op te laden. Zo sparen ze tijdens de warmste uren van de dag energie die ze ’s nachts nodig hebben om te jagen. Onze poes, die eigenlijk ook een nachtroofdier is, moet hiervoor niet veel onderdoen. Slaap lekker Flosch!

AF6 > Impala > Tembe – KwaZulu-Natal | South Africa

Dit schijnbaar lieftallig tafereeltje is niet wat je zou verwachten. Jonge Impala mannetjes worden door het dominante mannetje uit de kudde verstoten van zodra ze een 4-tal maanden oud zijn. Om zich tegen roofdieren te beschermen troepen ze noodgedwongen samen in vrijgezellengroepjes. Daar kunnen ze zich volop aan elkaar meten tot ze klaar zijn om een harem over te nemen. Soms gaat het er tussen die jonge gasten agressief aan toe, maar meestal blijft het bij intimidatie en wat haantjesgedrag…

AF8 > African Leopard > Okavango Delta | Botswana

In tegenstelling tot de forse Jaguar is het Afrikaanse Luipaard vooral ’s nachts actief. Deze geheimzinnige kat is een meester in het geruisloos besluipen van zijn prooi, die hij snel meesleurt in een boom om te ontsnappen aan andere roofdieren. Zo blijft zijn buit buiten het bereik van hongerige Leeuwen en Hyena’s die uit zijn op een gemakkelijk hapje.

AF11 > Lesser Flamingo > Queen Elizabeth NP | Uganda

De Alkalische meren langs de Grote Slenk in Oostelijk Afrika vormen een favoriete stek voor deze prachtige vogels. Met duizenden tegelijk fourageren ze in het extreem zoute water. Wat een schitterende kleuren als de zon begint te zakken en de roze veren knallen op de zachte weerspiegeling van de achtergrond!



Call Now Button